KUTYABAJ

A halálos szívférgesség

gazditippek

Szívférgesség

Mi is ez a félelmetes
nevű betegség?

Mit tehetek, hogy megvédjem kedvencemet?

Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

gazditippek

A Szívférgesség elterjedtsége hazánkban

A betegség az éghajlatváltozásnak köszönhetően ma már Magyarország bármely részén előfordulhat, ezért kutyáink sajnos növekvő fertőzésveszélynek vannak kitéve.


Egy az Állatorvostudományi Egyetem és a Boeringer Ingelheim megbízásából készített 2023-2024-es felmérés szerint a fertőzöttség szintje országosan 12% körül mozog, de egyes vármegyékben ennél jóval magasabb is lehet, több esetben a 20%-ot is meghaladja. Ez alapján kijelenthető, hogy hazánkban tízből legalább egy kutya szívférges. A területi megoszlást az itt látható térkép szemlélteti.


Ebből is látható, hogy a betegségnek való kitettség egy komoly fenyegetés hazánkban is, mellyel minden felelős kutyatartónak számolnia kell. 

A Szívférgesség elterjedtsége hazánkban

Hogyan terjed?

Itthon az első esetet 2009-ben írták le.

 

A szívférgességet (D. Immitis) többféle szúnyogfaj is terjesztheti.
A fertőzött szúnyog vérszívással juttatja be a szívféreg lárváit a kutya szervezetébe. A lárvák több hetes, szöveteken keresztüli vándorlás során fejlődnek ki és kötnek ki a kutya tüdejében, vagy akár a szívében. A kifejlett egyedek itt tovább szaporodnak és lárváik a kutya véráramába kerülnek, melyek így további szúnyogokat képesek megfertőzni. A kifejlett szívféreg akár 5-7 évig is élősködhet a kutyában.

 

gazditippek

Tünetek

  1. A betegség kezdeti stádiumában a legtöbb kutya vagy tünetmentes, vagy csak enyhe tüneteket mutat. Ilyenek a bágyadtság, levertség, csökkenő étvágy, fogyás, vagy az enyhe köhögés.
  2. A betegség előrehaladtával köhögés, nehézlégzés és keringési problémák lépnek fel, melyek súlyosbodása életveszélyes állapothoz, akár a keringés összeomlásához és elhulláshoz is vezethet.
gazditippek

Mit tehetünk ellene?

Első lépésként teszteltesd kedvencedet!

 

7 hónapos kor feletti kutyák esetén a védekezés megkezdése előtt állatorvos által végzett szívférgesség szűrés elvégzése szükséges.
Kizárólag negatív teszteredmény esetén lehet megkezdeni a megelőző kezelést. Pozitív teszt esetén érdeklődj az állatorvosnál a további kezelési lehetőségekről.

Fontos, hogy a védekezés során ne csak a tavaszi-nyári hónapokra koncentráljunk, hiszen a már említett éghajlatváltozásnak köszönhetően a szúnyogok, kullancsok bármikor jelen lehetnek és megfertőzhetik kutyáinkat. Egész éven át tartó, rendszeres, havi megelőző kezelés szükséges, hogy megvédjük kedvencünket a szívférgesség és más egyéb betegségek kialakulásától!

Jelentkezz be most az országos Szívférgességszűrő Programba és teszteltesd kutyádat!

Állatorvosok
gazditippek

Van megoldás! Védekezz ellene!

va megoldás video

Elterjedtség

A szívférgességet a fonálférgek törzsébe tartozó Dirofilaria Immtis nevű faj okozza. Az elsődleges gazdaállatai a kutyák és kutyafélék családjába tartozó fajok, de egyéb, a ragadozók törzsébe tartozó fajok is képesek megfertőződni (pl. macskák, fókák).2

A betegség vektorai – vagyis azon élőlények, amelyek átviszik a fertőzést az egyik gazdaélőlényről a másikra – az Aedes, Cules és Anopheles nemzetségbe tartozó szúnyog fajok.3

A szívférgesség az egész világon jelen van, de elterjedtsége országról országra eltérő, sőt, még régiónként is változó, a vektor (szúnyog) elterjedtségének és szezonalitásának függvényében.2 A betegség az első eset leírása óta folyamatosan terjed hazánkban is. 4

Magyarország az elmúlt bő 10 év alatt endémiás területté vált.1

elterjedtség map

Hivatkozások

  1. Farkas R, Mag V, Gyurkovszky M, Takács N, Vörös K, Solymosi N. The current situation of caninedirofilariosis in Hungary. Parasitol Res. 2020 Jan;119(1):129-135. doi: 10.1007/s00436-019-06478-5. Epub 2019 Nov 21. PMID: 31754854; PMCID: PMC6942023.
  2. McCall JW, Genchi C, Kramer LH, Guerrero J, Venco L. Heartworm disease in animals and humans. Adv Parasitol. 2008;66:193-285. doi: 10.1016/S0065-308X(08)00204-2. PMID: 18486691.
  3. Mas-Coma S, Valero MA, Bargues MD. Effects of climate change on animal and zoonotic helminthiases. Rev Sci Tech. 2008 Aug;27(2):443-57. PMID: 18819671.
  4. Jacsó O, Mándoki M, Majoros G, Pétsch M, Mortarino M, Genchi C, Fok E. First autochthonous Dirofilaria immitis (Leidy, 1856) infection in a dog in Hungary. Helmintologia. 2009;46:159–161.
     
gazditippek