A VESZÉLY

MINDENÜTT JELEN VAN!

Head of red cat

A macska parazitái

A paraziták fenyegetést jelentenek a macskák egészségére. Bármikor, bárhol, bármely méretű és életkorú macskáéra. 

Jelen lehetnek a sárban, a kinti és benti növényeken, a cipőkön, valamint más állatokban (macskákban, kutyákban, vagy akár sünökben), és mindezek közvetítésével megfertőzhetik a macskákat.

Bár azt nem lehet megakadályozni, hogy a macskák találkozzanak a parazitákkal, súlyos következményekkel járó fertőződésük megelőzhető.

Cat sitting

Tudtad?

 • Európában a tulajdonosokkal rendelkező összes macska 14%-a egyszerre fertőzött belső és külső élősködőkkel.1
 • Még a rendszeres állatorvosi ellátásban részesülő macskáknak is csupán 50%-a védett kullancs ellen.2
 • A kereskedelemben kapható virágföldek 15%-a orsóféregpetéket tartalmaz.3
 • A galandférgekkel fertőzött macskák kevesebb mint 20%-át diagnosztizálják bélsárvizsgálattal.4
 • A kedvtelésből tartott macskák körülbelül 50%-a5 hordoz legalább egyféle parazitát, és ezek közül van olyan, ami átterjedhet akár az emberre is (zoonózis). Ez különösen fontos, mivel sok macska a gazdájával együtt él. Ezért a macskáik belső és külső parazitái elleni védelemmel, nemcsak macskáikat védik meg, hanem saját magukat és családjukat is.
   
walking red cat

Hogyan fertőződhet meg?

Sok macska az életmódja és a szokásai miatt különösen ki van téve a parazitáknak és akár a többszörös parazita fertőzésnek. A macskák igen sok időt töltenek a saját maguk tisztogatásával. Ekkor lenyelhetnek olyan bolhákat, amelyek egy része galandféreglárvákkal fertőzött lehet. 

Sok macska szeret vadászni. Rágcsálók, madarak és egyéb kisebb prédaállatok gazdái lehetnek egyes féregfajoknak. Ez nagyobb parazitafertőzés kockázatának teszi ki a macskákat, ha már megfertőződött zsákmányt ejtenek el. Az ilyen zsákmányállatokat a paraziták köztes gazdaállatainak nevezik.

Sok macska szeret barangolni. Az ekkor bejárt területeken fertőződhetnek számos parazitával akár a környezetből, akár más macskáktól.
 

grey cat

VÉDD ŐT EGÉSZ ÉVBEN!

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy az élősködők csak bizonyos évszakokban jelentkeznek. Ezzel szemben a valóság az, hogy – az élősködők típusától és a macska tartózkodási helyétől függően – az élősködők egész évben jelen lehetnek. A külső élősködők a macska bőrét, a férgek pedig a belső szerveit támadják meg, és veszélyt jelentenek a macskára.

Még a kizárólag lakásban tartott macskák sincsenek biztonságban a fertőződéssel szemben. Mit lehet tenni?

A jó hír: megvédheted a macskádat a parazitákkal szemben. Először azonban vessünk egy pillantást ezekre a nem kívánt vendégekre.
 

sitting cat, black and white

Bolhák

Ctenocephalides felis

A bőrön és a szőrzeten
 

insect

Kullancsok

Ixodes spp., Rhipicephalus sanguineus

Fertőződés után a bőrhöz tapadnak
 

Insect

Atkák

Otodectes cynotis, Notoedres cati

A hallójáratban, bőrben.
 

Insect

Orsóférgek

Toxocara cati, Toxascaris leonina

A vékonybélben
 

parasite

Kampósférgek

Ancylostoma spp., Uncinaria stenocephala

A vékonybélben
 

parasite

Szívféreg

Dirofilaria immitis

A tüdőben, a szívben
 

parasite

Tüdőférgek

Troglostrongylus brevior, Aelurostrongylus abstrusus

A tüdőben
 

parasite

Galandférgek

Taenia spp., Dipylidium caninum, Echinococcus multilocularis

A vékonybélben
 

parasite

A MACSKÁDAT KÖNNYEN MEGVÉDHETED

Vannak könnyen alkalmazható, biztonságos, kényelmes és a macskák által jól tolerált parazitaellenes készítmények, melyek védelmet nyújtanak a külső és belső élősködők ellen. 

Tudj meg többet!

Kérdezd az állatorvost a macskák hatásos és biztonságos parazitaellenes védelméről!

Állatorvosok
lying grey cat

Hivatkozások

 1. A tulajdonosokkal rendelkezo házimacskák parazitái Európában: társfertozések és kockázati tényezok. Parasites & Vectors, 2014, 7:291.
 2. A KEDVENCÁLLAT-TULAJDONOSOK MEGISMERÉSE – A kedvencállat-tulajdonosok motivációinak és szükségleteinek holisztikus megismerése felé – 2016. november – Geo scope EU 5.
 3. The Veterinary Record, February 18, 2006.
 4. Little S. E. et al. (2015): High prevalence of covert infection with gastrointestinal helminths in cats [A macskák gyomor-bél férgekkel való rejtett fertozöttségének nagy gyakorisága]. Journal of the American Animal Hospital Association 51 (6): 359– 364.
 5. Beugnet F, Bourdeau P, Chalvet-Monfray K, Cozma V, Farkas R, Guillot J, Halos L, Joachim A, Losson B, Miró G, Otranto D, Renaud M, Rinaldi L. Parasites of domestic owned cats in Europe: co-infestations and risk factors. Parasit Vectors. 2014 Jun 25;7:291. doi: 10.1186/1756-3305-7-291. PMID: 24965063; PMCID: PMC4082530.
   
head of cat