A CICÁD A CSALÁDOD RÉSZE

Biztosítsd számára a megfelelő gondoskodást!

top_banner-macska egeszseg

A cicád egészsége és jólléte a te felelősséged!

Akárhonnan is került hozzád a cicád – menhelyről, tenyésztőtől, egy barátodtól vagy valamilyen más forrásból –, mostanra már a családod teljes jogú tagjává vált.

A rutinszerű megelőző egészséggondozás minden életszakaszban – kölyökkortól egészen idős korig – történő biztosításával hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a macskád a lehető legegészségesebb maradjon.

gazditippek-blokk

Tudtad? A macskák hat különböző életszakaszát különböztetjük meg

Ezek az életszakaszok a macskák fizikai és viselkedési érésére és öregedésére vonatkozó ismereteken alapulnak és lehetővé teszik számunkra annak az előrejelzését, hogy mikor következnek be bizonyos fizikai és mentális változások

 macskaegeszseg-1.jpg

Tudtad?

Egy kedvencállatként macska átlagos élettartama 13-14 év körül van. Noha a macskák élettartama változó, sok jól gondozott macska megéri a 15 éves vagy annál idősebb kort, egyes macskák a 18 vagy 20 éves kort is, sőt egyes különleges macskák akár 25 vagy 30 évig is élnek.

macskaegeszseg-2.jpg

A kölyökkor a tökéletes időszak a jó rutin kialakításához

A fiatal, 7 hónap és 2 év közötti  cicák esetében a leggyakoribb egészségügyi problémákat a  fertőző betegségek, valamint a verekedéssel és a vadászattal összefüggő sérülések jelentik. A fiatal macskák aktívak és szeretik felfedezni a környezetüket.

A macska fizikai és érzelmi érése folyamán is folyamatosan fordíts figyelmet az életkörülményeire és a külső környezetre, ahová kijár.

Új kölyökmacska otthon: az első állatorvosi ellenőrzés!

A kölyökmacskák életük első 6 hónapjában nevelhetőek leginkább. Kérdezd meg állatorvosodat, hogyan szoktathatod hozzá a cicádat a hordozójához, és vizsgáltasd meg az állatorvossal a macska szájüregét, fogait, füleit és karmait. Minél korábban hozzászoktatod a macskádat ezekhez a lépésekhez, annál könnyebben kezelhető lesz később.

sitting cat, black and white

A fiatal kor: egy fontos életszakasz a macska egészsége szempontjából

Felnőttkorban – 3 és 6 éves kor között – sok szabadba kijáró macska aktívan vadászik, ezért gondosan oda kell figyelni a vakcinázásukra és a paraziták elleni védelmükre.
Az évenkénti rendszeres ellenőrző vizsgálatok segítenek a problémák korai észlelésében, még azelőtt, hogy jelentős betegségek alakulnának ki.

A rendszeres ellenőrző vizsgálatok segíthetnek abban, hogy a macskád egészségesebben és hosszabb ideig éljen

A 7 és 10 év közötti  macskák gyakran  fiatalos külsejűek és játékosak. Ennek ellenére az ilyen korú cicák  fokozottan ki vannak téve az olyan betegségek kockázatának, mint a cukorbetegség, a vesebetegség, a magas vérnyomás, a pajzsmirigy-túlműködés és a daganatos betegségek. Ezért legalább évente kétszer vidd el ilyen  korú macskádat az állatorvoshoz, hogy a lehető leghosszabb, boldog életet biztosítsd számára.

grey cat

A szenior korú macskák mesterien leplezik betegségüket

Az idősödő (szenior) életszakaszban (11-től 14 éves korig) a macska viselkedésének változásai – például a több alvás és/vagy a csökkent aktivitás – gyakran alig észrevehetők. Ezeket a változásokat nem szabad csak az öregedési folyamatnak tulajdonítani. A biztonság kedvéért legalább évente kétszer vidd el macskádat az állatorvoshoz.

Légy óvatos: az idősödő macskák egészségének változásai nehezen észrevehetők

Ha a macskád már elmúlt 15 éves, akkor ő egy „szuper szenior” macska. Ebben az életszakaszban egyszerre több probléma is felléphet!

Sok betegség azonban ekkor még mindig nagyon jól kezelhető, ezért a változásokat nem szabad egyszerűen az öregedési folyamatnak tulajdonítani, hanem megfelelően ki kell vizsgálni azokat.

walking red cat

Tudtad?

  • Ha a macskád egészségi állapotát csak 3 évenként egyszer ellenőrzik, ez olyan, mintha te csak 15–20 évente egyszer mennél el orvoshoz!
  • A rendszeres állatorvosi vizsgálatok éppen olyan fontosak a macskád egészsége szempontjából, mint a saját orvosi vizsgálataid.
  • Jelentkezz be állatorvoshoz, hogy biztosítsd cicád számára a megfelelő védelmet.
Állatorvosok
catXpert_10

Hivatkozások

* Beugnet F. et al. Parasites of domestic owned cats in Europe: co-infestations and risk factors. Parasit. Vectors 2014, June 25;7:291.
[Beugnet, F. és munkatársai: A tulajdonossal rendelkező házimacskák parazitái Európában: társfertőzések és kockázati tényezők. Parasit. Vectors 2014, június 25., 7:291.]